Viime viikko meni Merjalla kotona sairastaessa, kovin pitkiä lenkkejä ei tullut tehtyä, eikä sitä jaksanut treenatakaan. Onneksi koiruudet suhtautuivat asiaan hienosti. Brixi piti tyylilleen uskollisena huolta siitä, ettei kukaan tule mammaa herättämään silloin kun mamma nukkuu sohvalla - tosin se välillä itse unohti, että herätystä ei todellakaan oltu tilattu

Vapun kunniaksi äiti sitten päätti opettaa tyttärensä kännykän uimaan - eihän se sitä oppinut ja Milla joutuikin sitten uuden kännykän ostoon . Auto alkoi oikutella heti katsastamisen jälkeen ja seisoi korjaamolla loppuviikon, saatin onneksi viikonlopuksi takaisin, niin että päästiin liikkumaan.

Lauantaina ajettiin Keitan kanssa Palveluskoiratapahtumaan vinttikoirakeskukseen, missä neidillä oli ensimmäinen virallinen näyttelydebyytti. Tuomarina oli Maija Sylgrén:

"1 vuotias oikeat rungon mittasuhteet omaava juniorinarttu, jolla hyvä sukupuolileima, ilmeikäs nartun pää, hyvät korvat, kauniit silmät, oikea purenta, hyvä kaula ja lupaava rintakehän malli. Oikea asentoinen lantio, tasapainoiset kulmaukset. Liikkuu takaa hieman ahtaasti riittävällä askelpituudella. Hyväksyttävä hännän asento. Oikea karvan laatu. Kaunis väri. Miellyttävä käytös."

JUN ERI 3

SA:ta meille ei tällä kertaa suotu, mutta kehäkäytöksen harjoittelun määrään nähden Keita esiintyi loistavasti. Nooa-veli korkkasi samalla oman näyttelyuransa ollen VSP kerta SERTin .

Tänään sitten suunnattiin Brixin kanssa Espooseen MH-kuvaukseen. Kuvaajina toimivat Riitta Liimatainen ja Kai Tarkka.

1a. KONTAKTI Tervehtiminen: 4: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.

1b KONTAKTI Yhteistyö 4: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta.

1c KONTAKTI Käsittely 3: Hyväksyy käsittelyn.

Tässä ei mitään ongelmaa - Ihmiset vaan on ihania.

2a LEIKKI 1 Leikkihalu 3: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee

2b LEIKKI 1 Tarttuminen 2: Ei tartu, nuuskii esinettä.

2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 1: Ei tartu esineeseen.

Senhän tiesi jo etukäteen, ettei Brixi leiki vieraiden kanssa. Oli kyllä kiinnostunut, mutta "sakemanni-patukka" pikku-neidin suuhun . . . yäk!

3a TAKAA-AJO 1. kerta 1: Ei aloita

3b TARTTUMINEN 1. kerta 1: Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään.

3a TAKAA-AJO 2. kerta 1: Ei aloita

3b TARTTUMINEN 2. kerta 1: Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään.

Tämähän oli se viehe-juttu: Ensimmäisellä kerralla koira loikkasi muutaman askeleen, mutta kun viehe hävisi näkyvistä, niin kiinnostus lopahti. Toisella kerralla pieni-ruskea huomasi "Etäleikki-tädin" metsikössä - ei siinä paljon vieheet kiinostaneet, kun puiden takana on ihminen . Koira vain vähän vilkaisi viehettä ja kun tuli lupa laskea irti, niin ampaisi suoraan puiden sekaan.

4. AKTIVITEETTITASO 4: Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen.

Osio sisälsi kolmen minuutin patsastelun: Brixi meni ensin ojaan juomaan, sitten nuuskittiin maata. Mamma seisoi typerän näköisenä patsaana, niin piti vähän hypätä vasten (jos se vaikka liikkuisi - ei liikkunut ei). Aukion reunalla seisoi ihmisiä, niille piti heiluttaa häntää, kun ei ihan lähelle päässyt (pahuksen mamma kun piti hihnasta kiinni). Vähän pieni ruskea yritti ihmisille haukkuakin, jos niihin saisi vähän liikettä. Lopuksi istui odottamaan loppuisiko tämä patsastelu joskus

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus 4: Kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä.

5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1: Ei osoita uhkauseleitä.

5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus 2: Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo.

5d ETÄLEIKKI Leikkihalu 2: Ei leiki - osoittaa kiinnostusta.

5e ETÄLEIKKI Yhteistyö 2: Kiinnostuu, mutta keskeyttää.

Se puiden takana ollut leikkitäti lähti liikkeelle ja se oli niin kiva - mutta pahus kun se meni piiloon ihan umpparin näköiseen härvellykseen ja se alkoi pientä koiraa vähän ujostuttamaan. Kun sieltä piilolta alkoi kuulua niitä ääniapuja, niin menihän pieni koira katsomaan - ja se oli niin kiva se leikkitäti, mutta kun silläkin oli sellainen "saksanpaimenkoira-patukka", niin pikku-ruskea lähti nuuskuttelemaan nurmikkoa - piti sitä leikkitätiä käydä välillä kuitenkin tervehtimässä.

6a YLLÄTYS Pelko 4: Pakenee enintään 5 metriä.

6b YLLÄTYS Puollustus/aggressio 1: Ei osoita uhkauseleitä.

6c YLLÄTYS Uteliaisuus 1: Menee haalarin luo kun se on laskettu maahan/Ei mene ajoissa.

6d YLLÄTYS Jäljelle jäävä pelko 5: Voimakas pelko, voi lisääntyä jokaisella ohituskerralla.

6e YLLÄTYS Jäljelle jäävä kiinnostus 1: Ei osoita kiinnostusta haalariin.

Tämä oli sitten se haalarin kiskaisu ylös. Brixi oli sitä mieltä, ettei todellakaan ole kiinnostunut tutustumaan moiseen päättömään otukseen: kiersi joka kerta yhtä kaukaa ohitse. Kun mamma oli niin hölmö, että meni tekemään moisen otuksen kanssa parempaa tuttavuutta, niin pieni koira päätti lähteä tuomarin ja yleisön seuraksi katsomaan mitä tapahtuu. Siellä sitä sitten makoiltiin odottamassa, joko tuo mamma lopettaisi kaveruuden hieromisen moisen otuksen kanssa. Kutsusta se sitten piti käydä haistamassa, kun se oli tehty vaarattomaksi mytyksi maahan (liekö kuollut?!?), mutta ei pientä koiraa moiset otukset vähempää voisi kiinnostaa.

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko 5: Pakenee enemmän kuin 5 metriä.

7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 1: Ei mene katsomaan.

7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä pelko 5: Voimakas pelko, voi lisääntyä jokaisella ohituskerralla.

7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä kiinnostus 1: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

Kaikennäköisiä miinoja tänne olikin asennettu. Räminälaite oli laitettu tien pätkän varrelle ja Brixi piti huolen siitä, että käveli ohi koko ajan tien toista laitaa - siitä lähti kerran paha ääni ja se voi alkaa riehua uudelleen . Houkuteltuna pieni-ruskea kävi sen kyllä haistamassa, mutta ei olisi vähemmän voinut kiinnostaa.

8a AAVEET Puollustus/aggressio 1: Ei osoita uhkauseleitä.

8b AAVEET Tarkkaavaisuus 3: Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista.

8c AAVEET Pelko 4: On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä.

8d AAVEET Uteliaisuus 2: Menee katsomaan kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa.

8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4: Ottaa itse kontaktia avustajaan.

Pieni-ruskea istui mamman jalkojen takana ja ihmetteli kaikkia omituisia otuksia, mitä oli karkuutettu metsään. Mammakin halusi menneä hieromaan tuttavuutta moisten otusten kanssa. Sitten kun kaavun alta kuului ihmisen ääni, niin voi sitä riemua: Pieni koira oli niin iloinen ja onnellinen .

9a LEIKKI2 Leikkihalu 2: Ei leiki - osoittaa kiinnostusta.

9b LEIKKI2 Tarttuminen 1: Ei tartu esineeseen.

Kun ei se "saksanpaimenkoira-patukka" kiinnostanut ennen testiä, niin ei se ollut yhtään sen mukavammaksi muuttunut.

10 AMPUMINEN 3: Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen.

Tässä ammuttiin koiralle silloin, kun ohjaaja leikki koiran kanssa tämän omalla lelulla ja uudelleen kun vain patsasteltiin. Brixi oli kiinnostunut lelusta, mutta teki saman kuin treeneissä - nyt ei enää jaksa, eikä ottanut lelusta otetta. Juoksi kyllä lelun perässä. Silloin, kun väsy/kylläntyminen iskee, niin siihen ei auta kuin namipalkka - onneksi testi olikin jo ohi ja päästiin namittelemaan. . . ja nehän maistui .

Tuomari kommentoi testiä sanomalla, etteivät saaneet pikkukoirasta esiin minkäänlaista aggressiota kaikesta yrittämisestä huolimatta. Se ei ollut yllätys, kun ihmiset vaan on niin ihania. Tuomari totesikin, että koira todella pitää ihmisistä. Koiran reaktioiden totesi myös olevan voimakkaita - ei yllätys sekään. Pieni ruskea elää täysillä koko temperamentillaan. . . sen takia se väsykin sitten iskee koko voimalla. Tuomari sanoikin koiran olleen väsynyt ampumisen aikana ja epäili sen tehostaneen reaktiota laukauksiin - no, tiedä häntä. Nyt on kuitenkin tämäkin testi koettu - oli eka kerta meille molemmille.